Paralimpia: Pálos Péter aranyérmes asztaliteniszben

A 11-es kategóriában érdekelt – azaz enyhén értelmi fogyatékos –, háromszoros világ- és Európa-bajnok játékos a döntőben azzal a dél-koreai Szon Bjeong Dzsunnal szállt szembe, aki 3-1-re verte őt a csoportkörben. A német TTC Mühlhausenben légióskodó Pálos 5:3-ra elhúzott az első szettben, innen ellenfele ugyan még többször kiegyenlített, ám a játszma végül az övé lett (12:10).

A folytatásban a mindössze 16 éves ázsiai asztaliteniszező 9:3-ra vezetett, s ezután már hiába jött vissza néhány látványos labdamenet után a magyar 10:9-re, a játszma 11:9-re ellenfeléé lett.

A harmadik felvonásban Pálos lényegesen jobban kezdett, mint az azt megelőzőben, s 6:2-re ellépett, riválisa ugyanakkor 8:8-nál utolérte őt, fordítania azonban nem sikerült, s a játszma – egy szerencsés ponttal – 11:9-re a magyar játékosé lett.

A magyar delegációval.

Dzsun kezdte jobban a negyedik játszmát, de a paralimpiai újonc riválisa tartotta vele a lépést, 6:6-nál pedig a dél-koreai edző időt kért. A szünet Pálosnak tett jót, aki végül nagy csatában 11:9-re megnyerte a szettet, ezzel 3-1-re a döntőt is.

„Tudtuk, hogy mit fog játszani a koreai, és azt is játszotta. A csoportkörben elvesztett meccshez képest bátran kezdtem, kezdeményeztem, volt bennem egy kis bosszúvágy, így nem az ő akarata érvényesült” – nyilatkozta Pálos, aki a magyar küldöttség második aranyérmét nyerte Londonban, az úszó Sors Tamás csütörtöki sikere után. – „A háló ugyanannyira segített nekem, mint neki, de nekem talán jobbkor. Ez egy teljesen más verseny volt a többihez képest, sokáig tartott, amíg sikerült leküzdenem a belső izgalmat. Nagyon boldog vagyok.”

Az ARANYÉREM!!!

 Aranyosi Péter szövetségi kapitány rövid bréktáncot járt örömében a beütött meccslabda után:
„Ki kellett adnom a feszültséget magamból egy kis electric boogie-val. A két játékos hasonló stílusa miatt nagyon látványos meccs volt, és így utólag jó, hogy elbuktuk a csoportmérkőzést, mert Peti így jobban harapott. A felkészülésben nagy hangsúlyt fektettünk a beszélgetésekre, ebben a kollégák és versenyzők is segítettek. Peti 27 évesen nem számít öregnek az asztaliteniszben, úgyhogy megyünk tovább!”

Meste és tanítványa - Aranyosi Péter és Pálos Péter

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elégedetten nyilatkozott az MTI-nek:

„A pekingi egyhez képest már két aranyunk van, ez annak köszönhető, hogy két élversenyzőnk is azt nyújtotta, ami benne van. Péternek ezzel együtt nem volt könnyű átlépni a saját árnyékát, mivel a csoportkörben kikapott a koreaitól, sőt, az elmúlt öt évben csak tőle szenvedett vereséget. Újonc létére csodásan helytállt itt Londonban.”

Az enyhén értelmi fogyatékosok között érdekelt, háromszoros világ- és Európa-bajnok játékos a magyar csapat második aranyérmét szerezte meg Londonban.

Pálos Péter a BAJNOK!

GRATULÁLUNK!!!

A cikket és a jobb minőségű fotókat  a netről “ollóztam”  a kicsit “életszagú” fotókat Aranyosi Pétertől kaptam

a weboldalunk számára!  Köszönjük!

Pósfai Zsolt